Sidor

fredag 5 april 2013

Kaffe

Halkade av en slump in på den här kaffedebatten efter att Espressobaren Pavement i Göteborg gick ut med sitt suspended coffee-upplägg. Alltså att man som kund kan betala för en extra kaffe, vilken skrivs upp på en tavla och sen kan hämtas ut av någon mindre bemedlad. Jag tror det kanske kommer från USA. Jag tänkte inget speciellt om det. Förrän jag såg den här sura jäkeln i Nöjesguiden: http://nojesguiden.se/blogg/bjorn-werner/ffs-pausat-kaffe-lagg-av

Och i de efterföljande kommentarerna kunde folk ondgöra sig över "storbolagen" (Pavement?) som girigt roffar åt sig mer pengar och försöker få cred för det samtidigt. Alla som tyckte det var ett bra initiativ kallades lättlurade och skulle veta att de var en del av problemet snarare än lösningen.

Tillslut dök det upp några kommentarer som ifrågasatte artikelförfattaren. Bland annat en som tyckte att man har en ganska skruvad syn om man argumenterar så starkt emot att en människa ska få bjuda en annan människa på kaffe. Och en som skrev att det artikelförfattaren hävdar, ungefär att vad fan ska man med en kopp hipsterkaffe om man inte har nånstans att bo, tydde på okunskap, eftersom den där kaffekoppen kan betyda förbannat mycket för den som fryser.

Vidare: artikelförfattaren tycker att upplägget signalerar att hemlöshet och utanförskap är ok. Att vi inte behöver lägga om kurs. Att välgörenhet och nedmonterad välfärd hänger ihop, och ja, visst gör det det, men det började knappast med välgörenheten, det är inte all vår utbredda välgörenhet som är orsak till utanförskapet. När kyrkan larmar om att köerna utanför deras soppkök växer alltmer, att det kommer fler barn osv, är det kyrkans fel då?

Kommer ni ihåg när vi var unga? Då såg vi på välgörenhet som nåt för att döva överklassens eventuella samveten, ett sätt för dem att känna sig goda som individer medan de ändå upprätthöll sin ställning som utsugare och levde av andras arbete. Och därigenom blev den en kränkning av den som skulle ta emot allmosor. Vi tyckte att överklassen istället skulle helt ta avstånd från sina privilegier, ja, eller också skulle de arkebuseras, var det inte så? Sen blev vi lite äldre, världen lite gråare. Och lite hårdare. Här i Norge har jag ju som tidigare nämnt fått skäll någon gång för att jag lagt pengar i tiggares koppar, men då har det varit den där sortens högerskäll som går ut på att tiggaren kanske bluffar, kanske har han det jättebra hemma i Rumänien och bara lurar av oss hederliga vita godtrogna människor pengar, ja, you know the drill.
Det var däremot bra längesen man fick vänsterskäll.

Från Espressobarens sida har man ju berättat att de haft för vana att ge bort kaffe då och då när någon frågar, men det har börjat balla ur. Dessutom ville de ändra på situationen, ingen skulle behöva stå där med mössan i hand och skrapa med foten och fråga om det möjligen gick bra, det behövs inte för det står tydligt på tavlan om det finns. De har alltså hittat ett system för det de redan gjort länge, de vill inte slänga ut folk, de ber kunderna hjälpa till, och de försöker utgå från den mindre bemedlades upplevelse. Och då får de vänsterskäll.
Och visst.Vi vill ha revolution istället för välgörenhet. Samtidigt: om alla hade varit snälla mot varandra och hjälpt varandra från början hade vi inte behövt någon revolution! (jfr Bröderna Lejonhjärta, ni vet när Orvar pratar om "Stridens dag! Befrielsens dag!", och Jonatan säger att han inte kan döda någon, och Orvar säger att om alla vore som Jonatan skulle ondskan regera världen, men Skorpan säger att om alla vore som Jonatan skulle det inte finnas någon ondska. Åh, vad klokt det är, och lite likt.)
Jag tycker vi ska skilja på välgörenhet och välgörenhet. Eller så kan vi ha en analys av orättvisan och maktbalansen som ligger i hela välgörenhetsbegreppet, samtidigt som vi ändå utför den. Det behöver inte förändra oss. Jag tycker att det blir nåt slags perverterad jantelag över hela resonemanget, köp en kaffe du men tro inte att du hjälper nån!

Att anklaga någon för att vara en del av problemet istället för lösningen, det känns på sätt och vis lite uppfriskande. Det tänker jag mig att man kan säga till någon som äter kött. Eller har iphone. Eller kör bil. Eller röstar höger. Men då kan man iofs få vänsterskäll för att man verkar tro på parlamentarism eller konsumentmakt. Ribban ligger alltså väldigt högt för att man ska få vara en del av lösningen. Kanske måste man jobba på Nöjesguiden?

Vad ska vi göra? Revolution men också kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar